Emotionele en geestelijke band ouder en kind

Home >

 

Banden met je kinderen zijn heel bijzonder. Er vindt continu een wisselwerking plaats op een niveau waar wij misschien nog niets van snappen. Al deze informatie die we dagelijks van elkaar ontvangen slaan we op in ons onbewuste. Soms zijn we er bewust van. Dat is de reden waarom kinderen gedrag, angsten en emoties overnemen van ouders. Het is niet alleen in de genen bepaald, een groot deel wordt aangeleerd.

Dit kan tot gevolg hebben dat moeder zich zorgen gaat maken over het ongeboren kind. Ze wil er helemaal voor het kind zijn en voelt dat dit niet kan omdat ze genoeg heeft aan zichzelf. Het is bekend dat baby’s vanaf de 5e maand gevoelens en stemmingen overnemen van de moeder en op die manier te veel bloot worden gesteld aan stress. Het gevolg zou zijn dat de baby gevoeliger en onzeker wordt.

Na de bevalling beleeft het kind de emoties van de moeder en in de eerste 6 à 8 minuten na de geboorte "staat zijn computertje geheel open" voor alle indrukken. Een baby bindt zich aan zijn moeder en de moeder bindt zich aan het kind, o.a. via het vastleggen van haar emoties bij de geboorte. Ook de emoties van de vader of een verpleegster etc. worden geregistreerd. Hieruit kunnen blokkades / onbalansen ontstaan. Maar ook de manier van opvoeden heeft invloed op onze kinderen.
Opvoeden wordt beïnvloed door onze eigen blokkades. Deze versperren de weg naar je kind. Het zorgt ervoor dat je niet helemaal 100% open kunt staan voor je kind.

De beste manier van aanpak is niet alleen je kind te gaan helpen met de blokkade of onbalans, maar juist jezelf. Geloof het of niet, door je zelf te helpen zul je namelijk weten hoe je je kind kunt helpen. Je zult snappen waarom jij de dingen doet die je doet en je ziet dit gedrag in een ander terug. Er zijn problemen die daardoor de band met je kind verstoord hebben. Het klinkt misschien heel negatief maar het helpt misschien als je weet dat dit juist een onderdeel is van jouw leerproces samen met je kind. Want je kunt er misschien voor kiezen alleen je kind te helpen maar vaak heeft het een positieve invloed op je kind.

- Een kind wordt ook beïnvloed tijdens de zwangerschap (http://www.alleenmaarzwanger.nl/content/view/252/4/)
- Zwanger en stress: na overlijden, ontslag, te grote werkdruk, financieel.
- Zwanger en angst: zwanger na miskraam, bang voor bevalling.
- Zwanger en depressief

Enkele klachten die hieruit kunnen ontwikkelen zijn: hechtingsproblemen, gedragsproblemen, negatief zelfbeeld, voortdurend aandacht vragen, bevestiging zoeken, erg onzeker, angstig.

Laatste update: 25-May-2009 auteur: Wies vd Loo-Schalkx
Terug naar de Homepagina van http:www.kinesiologie-boxtel.nl