Emotional Freedom Techniques - E.F.T.

Home >

1. Geschiedenis.
2. Wat is EFT?
3. Introductie
4. Waarom is EFT zo in opmars?
5. Het EFT-basisrecept.
6. Psychological Reversal
7. Het kloppen1. Geschiedens

Emotional Freedom technique (EFT) is een techniek die ontsproten is uit de toegepaste kinesiologie. In de jaren tachtig ontdekte klinisch psycholoog Dr. Roger Callahan min of meer bij toeval een nieuwe behandelmethode. Hij had gemerkt dat, door het stimuleren van een bepaald energie-punt op het lichaam van een patiënte, zowel de fysieke klacht als de ernstige fobie voor water na een behandeling plotseling volledig waren verdwenen.

Deze methode werd ontwikkeld, mede vanuit een stuk interesse en het bestuderen van de toegepaste kinesiologie. Van daaruit heeft hij zijn bevindingen verfijnd en uitgebreid tot een serie van samenhangende procedures, de Thought Field Therapy (TFT) genaamd.
Met behulp van spiertesten uit de kinesiologie kon Dr. Callahan testen of een bepaald punt behandeld moest worden. Deze spiertesten laten de overeenkomst tussen bewustzijn en onderbewustzijn zien.

Al voortschrijdend heeft hij de ontwikkelde procedures verder uitgebreid. Ze omvatten bijna elk gebied van emotionele verbeteringen die men maar kan bedenken, doch ook meer en meer de lichamelijke problemen en met name verslavingen kunnen worden behandeld.

Begin jaren negentig heeft Gary Craig, een gepassioneerd student van Dr. Callahan, TFT omgevormd tot een universelere methode. Deze methode kreeg de naam Emotional Freedom Techniques: EFT, die zich steeds weer verder ontwikkeld heeft.
In Nederland is het ook wel bekend onder de naam Emotionele Vrijheids Technieken (EVT).


2. Wat is EFT ?


Bekijk het filmpje over EFT rechtstreeks op YouTube (engelstalig)>

 

3. Introductie

Mw. H.'s schoonvader is plotseling, nog vrij jong, overleden aan een hartaanval. Dit raakt H. nogal, en al snel had ze last van angst voor de dood. Ze kan zeer slecht slapen (en weinig) en had een drukkend gevoel op de borst. Ze is het vertrouwen in het leven kwijt. Ze heeft er al een half jaar last van dat ze het niet van zich af kan zetten. Ik vertel haar dat ik haar kan helpen met EFT. Ik leg kort uit dat we gaan wrijven en met de vingers kloppen op acupunctuurpunten. Ik doe het voor bij mezelf en het is de bedoeling dat ze dit nadoet bij zichzelf.

Ik vraag haar om over het bovenste gedeelte van haar borstkas te wrijven, hier aangeduid als tender spot in de illustratie hieronder. Ik doe het voor, ze spiegelt me.
Terwijl ze daar over heen wrijft, vraag ik haar om 3 keer te zeggen "ik accepteer mezelf helemaal ondanks het overlijden van mijn schoonvader".
Dat doet ze, zoals ik vraag.

Daarna vraag ik haar me na te doen. Ik klop op de punten en zeg het herinnerzinnetje "overlijden van mijn schoonvader".
Ik vraag haar om bij zichzelf op de punten te kloppen zoals aangegeven op de bovenstaande illustraties.
Even later doen we het hele proces nogmaals, van voren af aan. Ik vraag haar nu hoe het voelt. Het voelt lichter. We herhalen het nog een keer. Nu vraag ik nogmaals naar de herinnering en expliciet naar de druk op de borst te gaan. Bijna weg. Nog een keer. Nu zegt ze: "Het is weg, ik kan het niet meer voelen. Een pak van mijn hart, wat ben ik blij." Totale duur: 10 minuten.
EFT is vereenvoudigde afgeleide van Thought Field Therapy (TFT) en TFT is afgeleid van de Toegepaste Kinesiologie.


4. Waarom is EFT nu zo in opmars?

Het is maar 1 techniek die werkt voor alle klachten (van hoofdpijn tot fobie, depressie of allergie), het is a-technisch, laagdrempelig, eenvoudig te leren, werkt zonder kennis te hebben en werkt zonder dat spiertesten noodzakelijk zijn.
Hoe werkt het in het kort?

EFT:
Wrijven over je borst,
acceptatie-zinnetje zeggen,
kloppen op acupunctuurpunten
...en weg is de klacht.


5. Het EFT-Basisrecept is:

1. Scoren van de intensiteit van de ervaring.
2. Voorbereidend eventuele psychological reversal ontstoren d.m.v. wrijven over de borst en zinnetje zeggen.
3. Serie punten kloppen, gamut-behandeling, en weer een serie kloppen.
4. Opnieuw scoren.

Je haalt de emotionele lading of spanning van beladen of gespannen emoties of herinneringen af (= desensitisatie) zodat je de lading, pijn, angst e.d. niet meer voelt. Het doet je niets meer na de behandeling. Je kunt het loslaten en vergeten.6. Psychological Reversal

Psychological Reversal (PR), in het Nederlands Psychologische Omkering, is weerstand of zelfsabotage. Weerstand tegen zowel (het hebben van) de klacht zelf en (vaak onbewust) weerstand tegen het oplossen van de klacht. Dit kan je ook zien als onbewust negatief zijn. In Touch for Health en Toegepaste Kinesiologie, waar met spiertesten gewerkt wordt, wordt het ook discongruentie (of niet congruent zijn) genoemd; het verschil tussen het onderbewuste en de bewuste doelen zoals bijv. gewichtsverlies. Psychological reversal is verantwoordelijk voor het niet kunnen realiseren van goede (nieuwjaars-)voornemens. Bewust wil je wel afvallen of stoppen met roken, maar je onderbewustzijn saboteert dit.

De oplossing voor PR kost circa 12 seconden en bestaat uit een affirmatie hardop uitspreken tijdens massage van een gevoelige plek op de borstkas (NL-punt op de Gouverneurmeridiaan), of de affirmatie uitspreken tijdens het kloppen de zijkant van de hand (Dunne Darm 3 - acupunctuurpunt).
Tijdens de affirmatie wordt het probleem vanuit het positieve benaderd: ik accepteer mezelf volledig ondanks mijn probleem (en nog meer in deze trant). Waar voor de affirmatie de therapiemethode van het ontladen van emotionele lading d.m.v. het kloppen op eindpunten van meridianen niet werkt, werkt het kloppen na de correctie van PR wel. Door de affirmatie en het wrijven wordt tijdelijk de psychological reversal opgeheven.

7. Het kloppen
Klop zachtjes met de kussentjes van de vingers op de aangegeven plaatsen. Dit verwijdert de klachten alsof je tegen de achterkant van een buisje met een vastzittende paracetamol klopt.

We behandelden alle aspecten van een probleem afzonderlijk:
- ondanks mijn hoogtevrees, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks misselijk in mijn maag bij hoogtevrees, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks hartkloppen bij hoogtevrees, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks benauwdheid bij hoogtevrees, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks licht in mijn hoofd bij hoogtevrees, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks dat ik bang ben mijn evenwicht te verliezen, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks bang om te vallen, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks bang om te pletter te storten, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks mijn duizeligheid, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks mijn angst voor de diepte, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks de aanzuigende werking van de diepte, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks mijn angst om te springen, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks bang om flauw te vallen, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks vast moeten klampen, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks grip moeten hebben, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks geen controle, accepteer ik mezelf helemaal
- ondanks dat ik bang ben voor de impuls dat ik spring, accepteer ik mezelf helemaal
... en nog meer zo.

Gedeelte van dit artikel is gepubliceerd in het blad Kinesiologie, nummer 4 van 2005, van St. Kinesiologisch Netwerk Nederland (KNN) en de Beroepsvereniging voor Kinesiologie (BvK). Zie www.ki-net.nl.

Disclaimer: De technieken besproken in deze handleiding zijn in een experimentele fase. De toepassing ervan is voor de volledige verantwoordelijkheid van de lezer. De auteur is geen psycholoog of psychiater en beveelt deze technieken dan ook niet op wetenschappelijke basis aan.

Laatste update: 27-Mar-2014 auteur: Wies vd Loo-Schalkx
Terug naar de Homepagina van http:www.kinesiologie-boxtel.nl