Wat is reiki ...

Home >


Vóór alles is Reiki Ryoho een unieke therapie, gebaseerd op de spirituele kracht van het universum. ~ Mikao Usui, grondlegger van de Reiki methode

Iedereen heeft van nature genezende vermogens. De kerngedachte van de Reiki methode is dat onze helende levenskracht niet op zichzelf staat, maar dat er een universele bron is waar we allemaal deel aan hebben en waar onze natuurlijke genezende vermogens hun kracht aan ontlenen. Iemand die de Reiki methode toepast, probeert niet met zijn eigen kracht genezing te bewerkstelligen, maar is een kanaal van 'de spirituele kracht van het universum', zoals Usui het formuleerde. De behandelaar geeft dus helende levenskracht door, rechstreeks vanuit de spirituele bron.

Een Reiki behandeling geeft ontspanning, pijnvermindering, toegenomen vitaliteit en het versnelt genezingsprocessen. De eerste behandeling(en) kunnen ongerieflijk zijn wanneer Reiki een natuurlijk genezingsproces in gang zet. Net als bij andere natuurgeneeswijzen kan er dus sprake zijn van beginverergering, omdat het zelfgenezende vermogen van de behandelde wordt gestimuleerd.


Het ontstaan van de reiki methode

De Reiki methode is in de eerste helft van de vorige eeuw samengesteld door de Japanner Mikao Usui. Usui had een diepgaande studie gemaakt van Boeddhistische geneeswijzen. Hij werd zich gewaar van de kracht ervan en ook van zijn roeping. Namelijk om een eenvoudige methode te maken die geen bijzondere kennis of Boeddhisme vereiste, maar die genezende kracht voor iedereen toegankelijk zou maken. Wie Reiki behandelaar wil worden ondergaat een inwijding door een Reiki master. Daarbij worden dezelfde helende vermogens geactiveerd als die waarin Usui werd ingewijd. Usui schreef over zijn ervaring:

Ik heb geen poging hoeven doen om buitengewone genezende krachten te bereiken. Terwijl ik vastte, kwam ik in contact met een intense energie en op een mysterieuze wijze werd ik geïnspireerd. Als bij toeval werd het mij helder dat mij de spirituele helingkunst was gegeven. (...)
Hierdoor [het toepassen van Reiki] ontwikkelen we ons levensdoel, nl. het helen van onze medemens. Zo maken we onszelf en anderen gelukkig.


Reiki is in het westen bekend geworden dankzij mw. Hawayo Takata. Zij onderwees Reiki afgestemd op de behoeften van de westerse mens en heeft de Reiki methode wereldwijd tot een begrip gemaakt. Rond de wisseling van het millennium kwam nieuwe informatie beschikbaar over de oorspronkelijke Japanse Reiki methode. Deze is nauw verwant aan meditatie.

De eenvoud van reiki

Iedereen, zelfs wie net de eerste graad heeft, blijkt dezelfde helende vermogens te hebben ontvangen. Als we er over nadenken, is het nogal vreemd dat we in zo’n korte tijd kunnen leren hoe we ziektes kunnen helen, hoewel dat het moeilijkste is voor de mens. Zelfs ik vind het verbazend. Dit is het meest karakteristieke van onze spirituele heelmethode: dat we zoiets moeilijks op zo’n eenvoudige manier kunnen leren. ~ Mikao Usui

Je kunt veel zeggen over Reiki - en in de praktijk gebeurt dat ook. Iedereen heeft zo zijn eigen visie wat het inhoudt. Maar zorg dat je in de veelheid van informatie en opinies het zicht op de kern niet kwijtraakt. Verdwaal niet op de 'kermis van verlangen', de hang naar bijzondere ervaringen, indrukwekkende krachten en vermogens, geheime kennis, enzovoort. Je hebt alles in je om een kanaal te zijn voor de universele helende levenskracht. Daartoe hoef je alleen maar te blijven bij je kern van liefde en mededogen, de eenvoud van het gericht zijn op de spirituele bron.
Wie professioneel therapeut wil worden, kan overigens niet volstaan met een inwijding en een bordje op de deur. Een goede beroepsopleiding is dan op zijn plaats.


Voor meer informatie: http://home.deds.nl/~reiki/


Disclaimer: Reiki is géén geneeskunde. Raadpleeg bij medische klachten een arts!

Laatste update: 25-May-2009 auteur: Wies vd Loo-Schalkx
Terug naar de Homepagina van http:www.kinesiologie-boxtel.nl