Touch for Health

Home >

Wat is Touch for Health?Dr John Thie laat een Touch for Health balans zien - YouTube (engelstalig)


Touch for Health is eind jaren zestig door de Californische chiropractor, dr. John F. Thie, ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie. Begin zeventiger jaren introduceerde hij deze methode als een systeem voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en hun naaste familieleden.
Touch for Health is een methode waarmee geblokkeerde spierenergie circuits weer hersteld kunnen worden. Door eenvoudige manuele spiertesten kunnen spierzwaktes en energieblokkades worden opgespoord en via simpele technieken worden gecorrigeerd. Doel daarbij is het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Met deze methode kan iedereen meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid dragen. Er worden concrete aanwijzingen geboden om beter met klachten en problemen om te gaan en een positieve invloed uit te oefenen op de eigen gezondheid.
Touch for Health is echt "aanraken voor gezondheid", een mooie tegenhanger van al het afwerende of zelfs gewelddadige aanraken in onze maatschappij.

Hoe werkt Touch for Health?

De houding van ons lichaam wordt in stand gehouden door spieren. Diverse spieren moeten met elkaar samenwerken om bewegingen mogelijk te maken en bepaalde houdingen te handhaven. Al onze spieren hebben een relatie met specifieke wervels uit onze wervelkolom. Deze zelfde wervels hebben ook relaties met bepaalde organen in ons lichaam en daarmee met de, uit de Chinese acupunctuur bekende, meridianen of energiebanen. Zodoende kunnen we met de spiertesten uit de Touch for Health methode een indruk krijgen van het energieniveau in de bijbehorende meridianen, en de daarbij horende organen. Pijn in een gebied wordt vaak toegeschreven aan een te gespannen spier bij een gewricht. Veelal is de werkelijke boosdoener een te zwakke spier aan de andere kant van hetzelfde gewricht. Denk maar eens aan rugpijn. De behandeling richt zich vaak op jarenlang masseren van deze verkrampte spieren, terwijl de werkelijke oorzaak veelal gezocht moet worden aan de andere kant: te slappe buikspieren! Zorg dat je wat aan de slappe buikspieren doet en de rugpijn gaat over, het evenwicht tussen de buik- en de rugspieren wordt hersteld.
Je kunt het je eenvoudig voorstellen door aan een klapdeur uit een restaurant te denken die tussen de eetzaal en de keuken heen en weer kan zwaaien. De klapdeur wordt door twee veren in zijn ruststand gehouden. (zie figuur 1).

Wanneer een van de veren verslapt, zal automatisch de veer aan de andere kant van de deur verkorten (zie figuur 2). Een spier doet precies hetzelfde. Het evenwicht wordt pas weer hersteld als we de slappe veer vervangen ofwel de zwakke spier helpen versterken.


Preventief en curatief

Preventief kan de Touch for Health gebruikt worden om te voorkůmen dat spieren door stressvolle situaties "uit balans" raken. Curatief kan de methode gebruikt worden om spieren die uit balans zijn weer "in balans" te brengen. Touch for Health houdt zich bezig met het herstellen van evenwicht tussen samenwerkende spieren.


Triade, de driehoek

Binnen de kinesiologie is de driehoek van gezondheid het uitgangspunt. Een verstoring op de ene zijde beÔnvloedt de andere zijde van de driehoek en dus de mens als geheel.

De stress, die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken, werkt in op 3 belangrijke aspecten van ons lichaam, schematisch weergeven in een triade (driehoek):

- de Structurele zijde: o.a. onze organen, botten, gewrichten, spieren.

- de Chemische zijde: o.a. voeding, medicijnen gebruik, allergieŽn, luchtvervuiling.

- de Psychische zijde: onze emoties en gevoelens.


Alles wat we meemaken heeft invloed op alle drie de zijden, denk maar eens aan je eigen boosheid (psyche) wanneer je je schenen stoot aan de rand van je bed (structuur), waarna je jezelf vervolgens troost met een koekje bij de koffie (chemie). Of aan het eetgedrag van mensen die vaak in de file staan, niet voor niks verkopen ze bij tankstations zoveel snoep e.d. Eveneens kan jarenlang verkeerd eten (chemie) schade aan organen opleveren (structuur) en vervolgens veel stress, boosheid, onmacht en verdriet (psyche) veroorzaken.

De balans

Om in balans te zijn moeten alle drie de zijden van de triade in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche of de structuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energieverstoringen in het lichaam. Doel van de Touch for Health is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden.
Naast het behandelen met acupressuur, meridiaan- of reflexpunten, kan er ook nieuwe balans worden gevonden met behulp van bijvoorbeeld bloesemremedies, edelstenen, essentiŽle oliŽn, voedingssupplementen of homeopathische middelen.

Artikel website:
KNN, de stichting Kinesiologisch Netwerk Nederland.
www.ki-net.nl

Voor wie is Touch for Health geschikt?
Zie Kinesiologie >

Laatste update: 28-juli-2014

auteur: Wies vd Loo-Schalkx

Terug naar de Homepagina van http:www.kinesiologie-boxtel.nl